TrainingsweekendenLeiden
21 maart 2015
Richard, Jur, Ronald L., Gerlof, Tessa en Fransje rijden, nu eigenlijk al traditioneel, het Zoetemelk rondje. Het was traditioneel koud, het regende en er waren ook nog 2 lekke banden. Inclusief van en naar Richard's huis ruim 90 km gefietst.
Vielsalm
16 en 17 mei 2015
Richard, Jur, Agnes, Ronald, Annet, Ger, Harmien, Kevin, Tristan en Tessa maken ter voorbereiding van de de Veleta hoogtemeters (in totaal 1750) in de Belgische Ardennen.

De Fietsweek


Start: Granada Finish: Granada
Periode: 14 augustus

Volg onze avonturen op het Facebook Veleta event.


Granada - Pico de Veleta

Afstand: 93 km
Hoogtemeters: 2921 m
Temperatuur: 15 tot 30 Celsius

Pas: Pico de Veleta (3384 m)


Om de grootste hitte te vermijden was vroeg starten het devies. Iedereen behalve Ger en Harmien staat op camping Las Lomas in Güejar Sierra op 12 km van Granada. Om 6:00 in het donker opstaan en alle voorbereidingen doen met een zaklamp. Om 6:45 was iedereen verzameld aan de ingang van de camping en begon de afdaling naar het startpunt in het centrum van Granada. Iedereen had zijn blauwe Pico de Veleta fietsshirt aan wat een prachtige, eenvormige pelotonfoto mogelijk maakte. Ger en Harmien stonden al klaar en na het maken van de groepsfoto startten we om 8:00. Het eerste stuk Granada uit was nog vrij vlak maar na de oprit op de A-395 begint de klim. Iedereen rijdt zijn eigen tempo en het klimpercentage ligt constant rond de 6 a 7 %.
Verzamelen bij een bar in het skidorp Pradollano op ca. 2100 meter waar de hele groep nog binnen het anderhalf uur binnendruppelt. Uitgebreide lunchpauze met tomatenbrood, crêpes, koffie, cola en nog meer om de ober gek te maken. De ober werd wel steeds blijer van het groeiende aantal mensen dat op het terras ging zitten en naast drinken ook eten bestelde om goed beslagen ten ijs te zijn voor de rest van de klim. Agnes kon haar accu bijladen zodat ze met volle accu aan het laatste stuk kon beginnen. Op ca. 2500 meter passeren we de slagboom, bidonnen vullen (bedankt Wilco en Yvonne voor de begeleiding) en daarna is het ieder voor zich. De weg wordt veel slechter en ook steiler. Gaten ontwijken, tussen de kiezels en stukken rots door manoeuvreren, door zand zwoegen en over keien stuiteren maar gelukkig ook soms een stuk semi berijdbaar (omhoog althans) met klevend minigrid, vermengd met een sterk petroleum parfum. Het uitzicht is overweldigend en de moeite meer dan waard. Iedere keer denk je dat je de top nadert, maar blijkt het een tussentop te zijn en moet je weer verder.
De laatste paar kilometers is veel asfalt verdwenen. Een bocht waar het asfalt weg is is daarnaast zo steil dat je met je dunne racefietsbandjes geen grip meer hebt en af moet stappen. Het rechte stuk daarna kon je weer fietsen en passeer je het begin van de afdaling naar de andere kant van de col. De Pico de Veleta ligt echter nog hoger. Na 3265 hoogtemeters houdt al het asfalt op en is er alleen nog maar een soort grindweg met keien. Op 3384 hoogtemeter beland je uiteindelijk op een richel met prachtig uitzicht naar de andere kant. Hiervandaan verder fietsen is onmogelijk als je geen mountainbike hebt. Hier verzamelt iedereen zich om zijn fiets neer te zetten en de laatste 30 meter te lopen naar de echte top op 3394 meter. Vele fotomomentjes. Over de afdaling tot de slagboom kunnen we kort zijn: een verschrikking. Een aantal stopt dan ook verkrampt en stapt in de nu 2 volgauto's. Katinka en Trampoline Fleur zijn in Pradollano aangeschoven. Hard werken voor Wilco want hij moet een aantal keren heen en weer om verstekelingen op te halen. Op het terras komt iedereen weer een beetje tot rust. De terraseigenaar verbouwt zijn terras voor ons om in de zon te kunnen zitten. Temperatuur is niet veel hoger dan 20 C met een kille wind. De afdalers wacht nog een zeer fraaie, technische afdaling met als toetje nog een klim van 200 meter van het stuwmeer naar de camping. Rond half 8 zijn we weer compleet. Wat een dag: V-day! Lekkere gezamenlijke maaltijd met champagne als toetje sluit een geweldige dag af. Kees gaat het volgende event genaamd 'Horizon 2020' organiseren. We zijn benieuwd.