Goede doel


Het is een trend, fietsen voor het goede doel. Twee van onze leden zijn dan ook in volle training om zo veel mogelijkheid geld voor het KWF in te zamelen door de deel te nemen aan Alpe d'HuZes.
Volg de verrichtingen van Ger op Team Aepex en van Gerlof op Achmea Care Bikers. Of nog beter: stort nu meteen geld, dit extra zetje kunnen ze gebruiken.

Trainingsweekenden


Leiden
19 maart 2011
Richard, Ronald L., Gerlof en Jur rijden het Zoetemelk rondje. De hele dag zonnig en weinig wind, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Kortom: perfect fietsweer en daarom werd het rondje in recordtijd afgejakkerd.
Zie JZC details voor een gedetailleerd overzicht van het gereden rondje.
Doetinchem - Gieten
23 april 2011
Het was mooi weer, met een lichte tegenwind die zich na verloop van tijd toch wel liet voelen. Keurig op schema ;-) kwamen we in Hoogeveen aan, waar we na een opkikkertje de volgende etappe via de camping van Wim en Diet naar Gieten volbrachten. Prima ontvangst in huize Lanjouw (alleen het toilet bij de buren ...).
De 160 km gingen met de nodige pijntjes gepaard, maar al met al een hele goede training, ook in afzien en doorrijden als je eigenlijk al kapot zit. Opgeven is geen optie.
Eygelshoven
21 mei 2011
Ronald L., Gerlof, Jur, Ger en Diet fietsen in prachtig weer 1750 hoogtemeters in het Limburgse heuvelland. Diet is als vanouds weer heel sterk, alleen Jur kan haar bijhouden. Moe maar voldaan arriveren we na 104 km weer in Eygelshoven.
Zie Eygelshoven crash rondje voor een gedetailleerd overzicht van het gereden rondje.

De Fietsweek


Start: Barcelonnette Finish: Barcelonnette.
Periode: 22 augustus tot en met 26 augustus.Dag 0: Le jour avant


Boodschappen doen, fiets ophalen, inpakken, hotels nog een keer checken en een beetje lezen in de tuin. Zon wil, ondanks de belofte, niet echt doorbreken. Na het lekkere eten (spinazie spaghetti) en afscheid van Yvonne, Marc Pieter ophalen en naar Eychelshoven. Rond 22.00 zijn we compleet: Marc Pieter, Wim, Jur, Ronald en Richard. Beetje kletsen onder het genot van een Palmpje. Marc Pieter kon zijn hart ophalen door Tristan te helpen met de treinbaan. Het voorspelde weer (iedere dag zon en 30C in Barcelonette), stelt de meeste van ons tevreden. Over de laatste keer dat we 4 mooie zonfietsdagen hadden, zijn de meningen verdeeld. Even gechecked: de Dolomieten in 2005, vanuit Predazzo, in 2003 het Davos rondje, en 2002 vanuit Bourg st. Maurice waren de laatste keren met 4 dagen goed fietsweer.

Dag 1: Eygelshoven - Barcelonette


Om 5.30 opstaan…het is immers meer dan 1050km naar Barcelonette. Ronald heeft er opnieuw een super ontbijttafel van gemaakt. Jammer dat het gemiddeld Franse ontbijt waarschijnlijk een stuk minder voorstelt. Even voor half zeven op pad met 2 auto's. De eerste 2 foto's worden bij een snelheid tussen de 120-130 km/uur gemaakt. Hopelijk krijgen we het resultaat nooit te zien. De 2 flitsen passen perfect bij het onweer, dat dreigend boven Metz hangt. Rond Beaune breekt het open en stijgt de temperatuur snel naar 30+ graden. Uiteindelijk stopt de thermometer bij 36C. les Hautes Alpes worden ter plekke omgedoopt in "les Hot Alpes". In de file voor la Mure voor linksafslaand verkeer bij een stoplicht 3 km verderop. Rond 5 uur arriveren we in Barcelonette, alwaar het even zoeken is naar het hotel. Azteca ligt er mooi bij. 50 meter afstand van het centrale gezellige plein. Lekker biertjes drinken bij een zeer aangename temperatuur. Direct door naar het eten waar de serveerster klein en een beetje chagrijnig en de cappuccino met slagroom is. Eten en wijn meer dan goed. Na een korte stadswandeling nog even een afzakkertje op een terras vol Marseille voetballiefhebbers (gelijkspel).


Dag 2: Barcelonette - Isola 2000


Afstand: 92,4 km
Hoogtemeters: 2424 m

Passen: Col de Larche (1991 m)
Col de la Lombarde (2350 m)

Minimum temperatuur 19 graden
Maximum temperatuur 34 graden

Route details

Prachtig weer, helder blauwe lucht. Lekker ontbijten buiten op het terras. Even na 9 uur op weg en na 1 km weer even terug (tsja, de autosleutels). Mooie route langs de Ubaye. Slot (Chatelard) tegen de helling aangeplakt. Na afslag richting Vars gaat de weg meer serieus stijgen. In Meyronnes in de boomgaard aan de koffie. Heerlijk lopende klim met een flinke tegenwind. Kasteel (Certamussat) boven op de berg ruim boven de 2000m. Deed me aan LOTR denken. Met zijn 4'en samen naar boven gereden. Lekker weer bovenop de Col de Larche pas (Colla della Maddalena) inclusief een Fausto Coppi memorial.

De batterij uit de garagedeuropener van Marc Pieter, bracht Richard zijn hartslag nog niet terug. Mooie lange afdaling richting Cuneo. Behoorlijk meetrappen vanwege de wind. Lunch in Sambuco na een korte steile klim. Heerlijke pasta en de cappuccino was fenomenaal (zeker na die slagroomuitvoering van een dag ervoor). Daarvoor ga je toch naar Italië. Nog een klein stukje afdalen en hop tegen de Passo di Lombardo aan. Vele haarspelden. Ruim 30C warm, 22km, stijgingspercentages tot boven de 12 %. Na ruim 10km even rust op de hoogvlakte. Slachtveld, de verschillen worden erg groot. Marc Pieter rijdt door naar het heiligdom van Santa Anna di Vinadio en ziet vanaf hoogte een oranje shirt (Ronald) slingerend linksaf richting Francia slaan. Wim en Jur stoppen regelmatig maar zijn in een kleine 2 uur boven. Bij Richard gaat het licht langzaam uit na zo'n 18 km. Even 10 minuten pauze blijkt niet voldoende. Marc Pieter komt als geroepen. Ronald zit daar zeker nog zo'n 2 km achter. Ook bij hem gaat het licht uit. Na ruim een uur is er nog geen zicht of hij in aantocht is. Vanaf de top een machtig uitzicht over de laatste 5 km van de klim. Marc Pieter gaat opnieuw naar beneden en vanaf boven voltrekt zich een interessant schouwspel op ruim een km afstand. Opeens gaat de 508 in de achteruit.. Marc Pieter rent naar beneden maar loopt dan weer langzaam omhoog …..Foto's maken? Steeds meer mensen verzamelen zich rond de 508. Veel motorrijders….Is er iemand aangereden? En waar is Ronald. Opeens oranje beweging maar na een paar honderd meter weer gestopt. Wat is er nu weer aan de hand? Wim gaat naar beneden om polshoogte te nemen. Wat blijkt…auto staat met zijn voorwielen in een greppel en blokkeert aldus de heel smalle weg.

Ronald wordt door Wim opgehaald en blijkt nog van niks te weten van de avonturen van Marc Pieter. Jur en Richard gaan naar beneden om te helpen de auto uit de greppel te duwen. Blijkt niet nodig want de verzamelde motorbrigade duwt hem op dat moment uit de greppel. Stenen erin en letterlijk vooruit! Het werkt! Inmiddels donkere onweerswolken boven de pas. Ronald met darmproblemen, die verklaren waarom het zo lang duurde en hij opeens weer stopte…dus de auto in. Snel naar boven voor de colfoto en hup 5 km gedeeltelijk in de regen naar Isola 2000. Zoektocht naar het hotel, dat verstopt blijkt te zitten in het mega appartementen complex. Rond 1900 uur een langdradige uitleg van de opties van All-inclusife maar het bier blijkt uiteindelijk op! Niet te geloven. Kamer en buffet eten vlak voor sluitingstijd verder prima… Tot 10 uur dan maar aan de lauwe rosé….in een erg warme lobby. De foto's van de auto lijken hilarisch. Handig zo'n telefoon. Biertje buiten het hotel gezocht. Doodse omgeving. Quote van de dag…kun je niet zonder hartslagmeter fietsen? Richard: dan heb ik geen gevoel meer, antwoord: dan moet je je zadel rechtzetten.

Dag 3 Isola 2000 - Barcelonette


Afstand: 88,7 km
Hoogtemeters: 1957 m

Passen: Col de la Bonette (2802 m)

Minimum temperatuur 15 graden
Maximum temperatuur 35 graden

Route details

All-inclusive blijkt dus inclusief niks. Geen wc papier, geen bier…..behelpen….maar wel een lunch mee. Na een koele en fraaie afdaling van Isola 2000 naar Isola (38 km voor de top), langs de Tinée naar St. Etienne de Tinée. Het fietspad wordt op verzoek van Ronald ingeruild voor de minder hobbelende weg. Koffie op een mooi pleintje waar je met de auto bijna de kerk in rijdt. Een stukje opfietsend met een Oostenrijker. Hij blijft lang in zicht. Lunch all-inclusive op een schaduwrijk terras in het gehucht Bousieyas op bijna 2000 meter hoogte …"als ze ons willen wegjagen, dan kopen we het toch….". Beetje spelen met fototoestel voor surrealistische fietsfoto's. 4 km onder de top is het op voor Richard. Dan maar foto's maken. Boven op de Bonette nog ruim 20C warm. Wat een weer. Weinig marmotten maar wel veel motorfietsen en een ongelofelijk prachtig, weids, ruig en machtig uitzicht. Alleen Marc Pieter heeft nog puf voor de 10 minuten wandelen naar het observatoire.

In de afdaling waarin iedereen achter de slowdownhiller Richard blijft hangen, een pauze bij halte 2000 (ooit een vergaderlocatie in de roemrijke geschiedenis van het bidon collectief); Aanhankelijke vlinder landt op de bril van Richard. Verder een zeer fijne afdaling met super asfalt. De laatste 10 km van Jausiers naar Barcelonette zijn zeer warm. Het 100 jarige hotel Cheval Blanc ligt vlakbij het plein. Eerst terras dan douche, vervolgens eten bij de Italiaan, waarbij de muziek vanaf het plein voor een goede ambiance zorgt. Service bonnenboekje uit Isola wordt door de leuke serveerster aan Ronald teruggegeven. Zaten we niet echt op te wachten. De muziekavond inclusief volksdansen voldoet duidelijk aan een behoefte, maar niet de onze.

Dag 4: Barcelonette - St. Martin d'Entraunes


Afstand: 72,3 km
Hoogtemeters: 1938 m

Passen: Col d'Allos (2250 m)
Col des Champs (2080 m)

Minimum temperatuur 17 graden
Maximum temperatuur 34 graden

Route details

Al om 9 uur op de fiets. Lekker fris. De Col d'Allos blijkt een prachtig "fietspad" slingerend langs een kam, met een behapbaar stijgingspercentage. Fraai uitzicht over de Cayolle en Barcelonette. Rotspartijen in de vorm van een liggend hoofd. In iets meer dan 2 uur naar de 2250 m hoge pas. Veel minder pijn in de benen en de macht komt terug. Niet alleen het uitzicht is fenomenaal hierboven. "Dieu créa la femme" en zette haar Vervolgens op een mountainbike. Onderweg ook nog even met een wat oudere man gefietst, die we al in Barcelonette gezien hadden. Boven vertelde hij dat hij 86 jaar was. Krasse knar…! Afdaling naar het skidorp Allos over een smal slecht weggetje. Saladelunch in La Foux d'Allos. . Nog een flink stuk tegen de wind dalen naar Colmars en hop zo maar uit het niets….alsof je iemands tuin in rijdt..de Col des Champs. 10 km pittig klimmen met bijna 8 % gemiddeld. Prachtige smal weggetje door een bosrijke omgeving. Opvallend de regelmatig terugkerende haaientanden, inclusief uitholling, die aangeven dat hier het water naar beneden kan stromen. Vandaag geen issue, de temperatuur is weer 30+, gelukkig genoeg schaduw in de bosrijke klim.
Met z'n vieren op de 1ste van de 2 toppen
De col bereiken we met zijn 4'en en blijkt een hoogvlakte met 2 toppen. Bord staat natuurlijk op de 2e. Marmotten kijken. Lange warme afdaling met aantal malen verplicht bijfietsen. St. Martin d'Entraunes ligt er warm bij. Op het terras even bijkomen en dan maar luieren op de kamer en een beetje verslag schrijven/internetten. Eten bij het hotel. Tonijn is geen vis! Toch? Korte avondwandeling en journaal kijken via de Galaxy Tab van Ronald… Un café grand is een café petit"….rare dames die Françaises.

Dag 5: St. Martin d'Entraunes - BarcelonetteAfstand: 52,9 km
Hoogtemeters: 1304 m

Passen: Col de la Cayolle (2326 m)

Minimum temperatuur 19 graden
Maximum temperatuur 34 graden

Route details

Alweer de laatste fietsdag. Uitslapen is er niet bij. Om 8 uur aan het beroemde of eigenlijk beroerde Franse ontbijt (stokbrood met jam). Het ontbijt wordt zo veel mogelijk gerekt (doe nog maar een mandje pain) want de puf lijkt er een beetje uit. Wim met darmklachten, Ronald en Richard simple fatigué. Alleen Jur lijkt nog redelijk veel energie te hebben. 19 km col de la Cayolle, langzame aanloop door een fraai breed stroomdal, niet al te warm (20+C.). Na Entraunes begint de klim echt. Jur en Richard geven "een beetje gas"; Wim en Ronald peddelen lekker door. Halverwege in Estenc een mooi terras, helaas een beetje in de schaduw. Bijna niet te geloven deze week maar er wordt geklaagd over koud en gesproken over kippenvel . Dan maar op de vangreling in de zon opwarmen. Zo wordt het een lekker lange pauze.

Tot slot de laatste 7 km naar de top. Genietend van de zeer fraaie omgeving met zijn 4n naar boven. Jur mag los de laatste 2 km achter 2 Belgen aan. Makkie. Pastalunch vlak na de top bij de Refuge de Cayolle. Geen cola maar wel CoCayolla. Lekker limonade drankje. Qua asfalt een matige afdaling maar qua natuur en omgeving……overweldigend. Smalle weg tegen de bergwand aangeplakt met diverse "garages". Een auto moet zelfs achteruit voor mij als fietser. Niet vaak meegemaakt. In Barcelonette aangekomen gaat Jur nog even door richting Ste. Anne op 1752 meter hoogte, het begin van het zandpad richting de Parpaillon. Met een bijgevulde bidon met heerlijk, koel water kon hij gezegend naar beneden. De rest richting terras voor ander heilig water en de onvermijdelijke winkeltjes. Marc Pieter op ontbijtzoektocht en de auto's afvullen. Het hotel loopt inmiddels vol met fietsers. Cyclosportive Geneve-Nice: 7 dagen, 730 km en 17000hm. Heftig. Daar steken onze 4 dagen en bijna 7700 hm niet eens zo slecht bij af, maar ja voor het totaal hebben we toch echt 2 jaar nodig. Zuid-Amerikaans gegeten. Weer eens wat anders. Opnieuw muziekavond op het plein. Goede sfeer.

Dag 6: Barcelonette - Huis


Om 6 uur op voor de lange terugreis. Koffie in de thermoskan en op pad. Ontbijten in de auto. Kort na Lyon splitsen we op. Marc Pieter richting Mulhouse en de rest richting Limburg. Met vertragingen voor en in Luik en Maastricht in, arriveren we daar rond half 6. (Tandem)feestje van Tessa is nog aan de gang. Wim snel richting station, Jur en Richard een half uurtje later om na 15:00 respectievelijk 16:00 uur reizen weer thuis te zijn. Samengevat: la grande Tour de la Bonnette…….6 cols, waarvan 5 boven de 2000m . Bijna 300km en 7700hm. Prachtig weer. Geweldige omgeving. Hier moeten we nog een keer naar toe. Er liggen nog genoeg uitdagingen in de omgeving. En tot slot nog een aantal huishoudelijke zaken:

.............. Op naar 2012 .....................