Trainingsweekenden


Groningen
14-15 april
Het beruchte weekendje Groningen met veel wind en regen werd dit keer niet bewaarheid: Wim, Diet, Ronald L., Ronald V., Richard en Jur fietsen zaterdag 85 km door het Grunse land onder een strakblauwe hemel met een naar Groningse begrippen zacht briesje. Lunchen bij Lenie in Pieterburen, 's avond een kaasfondue.
's Zondags arriveveren Ger met Lieke met de fiets uit Gieten. Daarna brengen we Ger een eind terug naar Gieten waarna we weer terugkomen in Hoogkerk: 45 km.
Leiden
19-20 mei
Zaterdag 121 km; Jur, Richard, Ronald en Raymond. Een afwisellende route door de polders richting Rotterdam, door het Kralinger bos, naar de waterweg met de verschillende architectonische hoogstandjes, Schiedam, Vlaardingen en 28 km tegen de wind langs de waterweg. Op bezoek bij Pa Maag, waar Marc Pieter en Elise aanschoven. Daarna met de wind mee racend naar Katwijk, alwaar gegeten en gedronken werd. Als toetje namen de kinderen gekleed en al een bad...in zee....

Zondag 65 km. De veel te dure maar oh zo mooie bruggenroute bij Hoofddorp. Ronald Vleeming haakte helaas last minute af vanwege een ongelukje met een quad...Je kunt ook beter op 2 wielen rijden....Ronald: sterkte...


De Fietsweek


Bidon 2007, een geslaagde reunie


De voorbereidingen


door Ronald L. oorspronkelijk geplande weekeinde van 15 juni werd een weekje verlaat om het mogelijk te maken dat er een echte Bidon reunie zou kunnen plaatsvinden. Na Richard’s poging met het 25-jarig Splügen jubileum en de viering van de 100e bidoncol (de Mont Ventoux), lukte het dit jaar om uiteindelijk met zijn 10'en op pad te gaan, deze keer naar de Elzas. Daar moest wel wat voor geregeld worden.

Ronald V. meldde zich na een lange periode weer aan en werd natuurlijk met open armen ontvangen. Raymond werd over de streep getrokken met het vooruitzicht van de Gewürztraminer, Ger had het jaar ervoor immers een nieuwe fiets gekocht en vond het toch wel tijd worden om hem te gaan gebruiken. Tom twijfelde niet meer toen het in Groningen duidelijk werd dat we met zijn 10'en zouden gaan.


Na vele jaren weer met zijn allen op stap: het zullen die mooie nieuwe shirts wel zijn! Trainingsweekeinde in Groningen.

De Elzas: een logistiek interessante uitdaging; wie, waar, wanneer en met welke auto? Door het vele e-mail verkeer bleek het niet voor eenieder altijd even duidelijk. Gelukkig behielden Ronald L. en Richard het overzicht en is alles uiteindelijk vlekkeloos verlopen.

Dag 0: Le jour avant


Jur meldt zich zoals afgesproken om 9:30 bij Raymond. Raymond heeft echter de frusterende taak op zich genomen zijn MP3 collectie te updaten wat natuurlijk niet lukt. Na vele bakken koffie uiteindelijk om 11:30 naar Richard waar we verbaasd zijn dat er geen lunch geregeld is. Uiteindelijk vertrekken Raymond, Richard en Jur in de auto van Raymond op woensdag 20 juni rond 12'en naar Lutzelbourg. Marc Pieter, -erg vroeg vanuit CDG vanaf de Paris airshow richting Schiphol- en Ronald vertrekken donderdagmorgen in de lease Focus van Jur en sluiten aan in Barr, na eerst via een omweggetje de auto in Lutzelbourg te hebben opgehaald. De Tom2x begeeft het helaas onderweg vanwege de vele obstakels onderweg.

De overige 5 (Tom en Ger weer mee na 5 jaar, Wim, Gerlof en Ronald) komen op vrijdag naar Ribeauville, in een leen Renault omdat de SMax na een onderhoudsbeurt, wat olielekkage kuren vertoonde.

In Lutzelbourg in een lekker zonnetje genoten van het mooie leven. Het bier, de Pinot Blanc, Gewürztraminer, het uitzicht en de cremant smaakten uitstekend.

Dag 1: Lutzelbourg- Barr (Jur, Raymond en Richard)


Afstand: 85,5 km
Hoogtemeters: 1700 m

Col du Valsberg (652m)
Col des Pandours (662m)
Mont St. Odile (760m)

Miezerig weer, de bootlift van Arzwiller wordt niet gevonden, ondanks een leuk ommetje. . Achteraf bleek dat we het bordje “plan incliné” moesten volgen, maar zelfs in onze maximale verbeelding waren we hier niet opgekomen.

Raymond hield zich goed tijdens de eerste klim; gelijk het lichtste verzet en peddelen...Jur in de afdaling van de Valsberg rechtdoor net nadat we het er 500 m eerder over hadden om rechtsaf te gaan. Tsja, die plaatsnamen lijken ook zo op elkaar (Wasselonne vs. Wangenbourg). Goede lunch in Oberhaslach. De afdaling van de col de Pandours in de stromende regen. In het dal van het ene op het andere moment geheel droog. De tocht naar Mt St. Odile werd een ware wandelbedevaart voor Raymond; zeker toen de bult ruim 200m hoger bleek dan we even dachten. Maar eenmaal boven toch wel genieten.

Prachtig uitzicht vanaf het klooster over het Rijndal, nu in de volle zon. De Paus was ook nog langsgeweest. Er werd mij door een dame op leeftijd gevraagd of we in een jeugdhotel overnachten.....
Raymond had hier duidelijk zijn ideeen over....

In de afdaling schoot nu Raymond het hotel voorbij (ondanks alle logistieke aanwijzingen vooraf), zodat hij en Richard een extra klimtoetje kreeg. Pas later met de mega wijnkaart ordner in zijn hand kwam de kleur weer terug op zijn gezicht. Het werd een bijzonder gezellige avond, getuige de vele foto’s.


Dag 2: Barr-Ribeauville-Ribeauville (Jur, Richard en Ronald V.) Ribeauville-Ribeauville (de overige 5 fietsers)


Afstand: 101,4 km Hoogtemeters: 1150 m (Jur, Richard en Ronald V.)
Afstand: 60 km Hoogtemeters: 800 m (de overige 5 fietsers)

Col de Fouchy (608m) Cote/col de Schaentzel (590m)

Behoorlijk gehobbel door de uitlopers van de Elzas (direct het dorp uit ruim 10 %, en daar ging mijn hartslag naar de 170 en dat met nog een lichte nasmaak van de wijnresiduen van de dag daarvoor); fietsend door een bijzonder mooie wijnstreek, helaas met enkele regenbuien. Overal druiven en wijnhuizen, vaten en mooie dorpjes als Ittersviller.


Gehobbel door de prachtige Elzas

Marc Pieter toonde zich onderweg een ware ornitholoog. De ene na de andere vogel werd vastgelegd, met als topper een serie van 15 maal meneer en mevrouw ooievaar.

Rond 12.00 in Ribeauville, daar gewacht op het 5-tal, die rond 12:40 arriveerden. Lekker lunchen in de zon (Ger laat zijn eten koud worden omdat hij nog even moest werken). Ronald V. is weinig veranderd: direct aan een extra broodje shoarma. In de eerste 15 km nestelt Richard zich in de staart van het oranje peloton. Wim heeft als enige door wat hij daar doet:

GENIETEN......van al dat oranje.

Vervelende drukke weg tot de voet van de col de Fouchy; daarna genieten van een niet zo moeilijke klim. Enorme hoosbui in de afdaling van de Fouchy. De Schaentzel bleek geen echte col maar was toch stevig klimmen.

Na het bieren, fietsen er een viertal door naar het hotel even verderop om een uurtje later weer aan tafel aan te schuiven met verhalen over bijzondere serveersters....

Bijzonder lekker gegeten van de verschillende lokale gerechten en wijnen. Ronald V. biedt zich spontaan aan als organisator voor volgend jaar. Dat wordt met grote zekerheid opnieuw het mooie Zwitserland.

Dag 3: Ribeauville-Thann


Afstand: 95.7 km
Hoogtemeters: 2180 m

Col de Freland (831m)
Col du Wettstein (880m)
Col du Platzerwasel (1183m)
Grand Ballon d'Alsace(1424m)

Rond half 10 kwamen de 4 van beneden, -na een uiterst karig ontbijt-, bij de 6 van boven, die een overvloedig ontbijt mochten genieten, samen bij het hotel en werd de dag begonnen met een mooie geleidelijke klim naar de col de Freland. Gelukkig was de snackcar opnieuw meer dan goed gevuld. Raymond begint met de auto vol wijn, zodat er 3 auto’s op het parcours te vinden waren. De tweede klim (col du Wettstein) was een makkie aangezien het stijginspercentage rond de 5 % bleef. Boven een groot oorlogskerkhof uit WO-I. De afdaling tot Munster in de stromende regen. Ergens iets klopte er niet in de afdaling.


Afdaling van de col du Wettstein, wat klopt er hier niet?

Raymond stapt op voor de volgens de Vleeming Index zwaarste klim: de Platzerwasel. Klopt wel getuige het hoge stijgingspercentage boven de 13 %. Tijdens de klim opnieuw regen en wordt erg koud (tot 7 C.). De Vleem zet alles op alles en komt als eerste als een verzopen kat boven. Chapeau.

Wim ziet onderweg gigantische slakken, die ook nog eens sneller lijken te klimmen......Boven op het plateau in de mist, waait het mega. En dat allemaal voor de lol.....Vele wandelaars die mede omhoog zwoegen naar de Ballon. Vanaf de Ballon mooi uitzicht op het Rijndal waar de zon al schijnt....Jur en Marc Pieter nemen afscheid boven op de Ballon. Raymond tracteert Crémant en enkele ballonnen. Nu voor eens en altijd gevonden. Richard waait bijna van zijn fiets in de afdaling. Kasseien in de bocht; hoe verzinnen ze het? De finale EK voor de jongkies wordt via SMS gevolgd. Tom weet de uitslag te beinvloeden.
Een aantal zakt nog verder door in de kroeg waar de Belgen de overhand schijnen te hebben. Maar gelukkig hebben wij Raymond.

Dag 4: Thann-Thann


Afstand: 120,7 km
Hoogtemeters: 2520 m

Col du Hundsruck (748m)
Col du Ballon d’Elzas (1171m)
Col du Page (957m)
Col d’Oderen (884m)
Grand Ballon d'Alsace(1424m)

Eindelijk mooi weer. De Hundsruck was even over het hoofd gezien in de voorbereiding maar mocht er zeker wezen qua steile passages. De Ballon d’Elzas blijkt een mooie klim zowel qua natuur als fietsters. Wim ziet mountainbikers letterlijk het weiland invliegen. Boven een lange lunchpauze, verdeeld over 2 terrassen.

Raymond stapt af na de Ballon. De Vleem heeft in zijn voorbereiding een mooie route forestiere weten te vinden over de col du Page en de Col de Oderer, die door Gerlof denkend aan thuis omgedoopt wordt in col de Oder. Logisch dat hij na de Oder stopt. Opnieuw de Grand Ballon op, echter nu van de gemakkelijke zijde. Wat een verschil met een dag eerder (23 versus 7 C. en 4 versus ruim 10 %)

Terrasje in Thann snel gevonden. Na een dagje inspanning meer dan verdiend.

Dag 5

Rond 8:30 vertrek in 2 auto’s weer op pad. Een uiterst vlotte terugreis.

Volgend jaar weer met zijn 10'en?

12 bidoncols voor de statistieken erbij...

Col du Valsberg (652m)
Col des Pandours (662m)
Mont St. Odile (760m)
Col de Fouchy (608m)
Cote/col de Schaentzel (590m)
Col de Freland (831m)
Col du Wettstein (880m)
Col du Platzerwasel (1183m)
Grand Ballon (1424m)
Col du Hundsruck (748m)
Col du Ballon d’Elzas (1171m)
Col du Page (957m)
Col d’Oderen (884m)
Grand Ballon (1424m)

Hoogte en kilometers

Dag 1 1700 hm, 85.5 km (0, 0)
Dag 2 1150 hm, 101.5 km (800, 60)
Dag 3 2180 hm, 95.7 km
Dag 4 2520 hm, 120.7 km

Totaal 7550hm in 393.4 km

Foto’s

Dit jaar ruim 580 foto’s, met dank aan de fotografen Marc Pieter, Tom, Raymond en Richard. In dit verslag zijn er ruim 50 gebruikt.

Het restant van de foto’s zal zijn weg wel vinden in de video compilatie. Ook dit jaar weer te bestellen voor 10 euro als donatie voor het goede doel.

Tot in sepember bij het 3e bidon lustrum!

Richard