Trainingsweekenden


Doetinchem
1-2 april
De eerste km’s zitten erop. Met speels gemak werden de Pos(t)bank en Hoch Elten geslecht. Slechts een licht tegenwindje....Ook aspirant lid Jeroen trapte verdienstelijk mee, maar kwam er bergop toch achter dat die oude mannen met een triple toch wel erg makkelijk(?) klommen. Onderweg nog een aardige ontmoeting met een lokale allochtoon die de verkeersregels naar eigen inzichten interpreteerde met als gevolg dat het hondje op de rotonde ontsnapte en dat hij een extra rondje maakt om te kijken of zijn trapauto op het fietspad paste......Benieuwd of ik over een jaar nog weet wat hier gebeurde.......Op zondagmorgen opeens 2 stinkende fietsers voor de deur: helemaal uit Groningen voor een kopje koffie. Aangezien er niets boven Groningen gaat hadden ze de hele weg bultaf dus dat zal die tegenwind wel gecompenseerd hebben. Wim, Diet, leuk dat jullie ook even langskwamen..
Leiden
20-21 mei
Aanwezig: Wim, Jur, Richard en Ronald op de fiets; Yvonne, Agnes en Gillian op inkooptour.
Zaterdag: 79 km Hoek van Holland; een route met 2 gezichten: wind tegen (kracht 6-7 met uitschieters naar 8-9) en wind mee (tot 50 km per uur zonder noemenswaardige inspanning).
Zo bij elkaar toch nog ruim 250 m geklommen in de duinen. Het stukje op de Scheveningen Boulevard met de wind echt vol op de snufferd laat zich zien in de hartslag 160 (Ronald: kan het niet wat rustiger aan?). Tot Scheveningen 30 km/uur, tot Kijkduin 26 km/uur en daarna (wind weer vol in het gelaat terug naar 22 km/uur). De regenbui laat zich mooi zien in het dalen van de temperatuur van 16 tot 13 C. U snapt het al: ik heb een nieuw speeltje op mijn fiets. En om opmerkingen te voorkomen. Na de pauze heb ik mijn hart pas na enkele km gewoon laten kloppen. Ik reed nog op reserve.......... Mijn vader vond het erg leuk dat we even langskwamen. Op de terugweg ging het allemaal wat soepeler. De knie van Ronald hield zich voorbeeldig. Lekker gegeten bij de lokale Chinees en daarna nog een interessante discussie over groei, rechtvaardige verdeling, geloof en rechte lijnen.
Zondag minder geluk met het weer. Er werd na een rondje Braasemermeer in de stromende regen in Rijpwetering een eerbetoon gebracht aan Joop Zoetemelk maar daarna snel weer naar huis (43km). Jur was vanuit Uithoorn gestart en haakte halverwege aan.
Eygelshoven
24-25 juni
Aanwezig: Ronald, Jur, Richard (alleen zaterdag) en Gerlof.
Zaterdag eerst een 'lange' afdaling naar Maastricht, daarna via Bemelen en Slenaken over de Belgische grens via Teuven en Sippenaeken wer terug naar Eygelshoven. Ronald's knie hield zich uitstekend.
Zondag het gebruikelijke crash rondje (zonder Richard die reünie verplichtingen had). Ronald's knie hield zich opnieuw uitstekend wat vertrouwen voor de fietsweek geeft.

De Fietsweek: "to Jubileum or not to Jubileum"


Inleiding


Toen ik dit jaar de bidonweek ging organiseren was het mijn doel om er een mooi 25 jarig jubileum van te maken met het hoogtepunt op de Splügen pas. Het was immers 25 jaar geleden dat deze mooie Berg op de grens tussen Zwitserland en Italië door een viertal Rome gangers, waaronder ikzelf, geslecht werd.
Een uitnodiging vertrok op 18 januari naar alle (oud)- bidonleden, en andere ooit in mee fietsen geïnteresseerden: Paul, Rutger, Henk, Eric Jan, Ad, Paul, Geert, Arjan, Frank, Eric, Tom, Gerlof, Ronald, Jur, Marc Pieter, Ger, Raymond en Wim.

Al snel bleek dat een Splügenronde een berg te hoog bleek voor velen en de fiets bij een aantal gewoon in de wilgen bleef hangen. Jammer maar niet getreurd. Voor de Rome fietsers werd een aangepast parcours rond Leiden gevonden dat helaas in de stromende regen geslecht werd op 25 juni. Henk zelfs op zijn originele Batavus uit 1981......!

In Katwijk aan de Rijn werd bij gebrek aan een col bord de lokale schaatshelden als achtergrond gebruikt.


De Splügen reünie 25 jaar na dato


Ook werd een speciale sessie rond Oudenaarde georganiseerd op het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Hieraan ondersteunden Ad en Ronald Richard's tweede en derde poging om de Koppenberg te slechten. Helaas.....Helaas, misschien volgend jaar beter. Ronald kwam wel een keer geheel trappend boven.


Kliederen op de Koppenberg, wat een pokken bult......

"Ou est le Bidon" lid van het eerste uur Eric van Wijk bleek mede naar aanleiding van de uitnodiging zijn fiets uit de wilgen gehaald te hebben om hem schoon te maken en weer eens te berijden. Gevolg: het kleine blad finaal aan gort.......Volgend jaar een nieuwe fiets en een ronde door Limburg.....


De originele fiets uit 1989, zonder het kleinste blaadje en Ger's nieuwe trekje met maar 2 bladen voor.

Ger liet zijn fiets in de wilgen hangen en kocht 2 nieuwe trekjes ,voor zichzelf en dochterlief. Ben benieuwd wie het eerste een berg opfietst.
Uiteindelijk melde Jeroen zich aan als aspirant lid in Doetinchem en daarmee stonden 7 man klaar voor de Bidonweek.

Het 2006 programma


Het programma richtte zich mede op verzoek van Gerlof op de oorsprong van het collectief: het fietsen van de Marmotte met daaraan gekoppeld een al langere wens om de Mont Ventoux te slechten. Wim moest uiteindelijk met pijn in zijn hart afhaken vanwege de noodzakelijke verbouwactiviteiten van het nieuwe stulpje.

Richard bedacht een afwisselend programma met uiteindelijk de volgende 10 bulten: col d'Ornon, col du Glandon/de la Croix de Fer, col du Telegraphe, Galibier, Alpe d'Huez, col de la Morte, col de la Madeleine, pas de Vertigaux/col de Veaux/côte d'Aurel, col de les Abeilles en last but not least de maagistrale Mont Ventoux.

Het hoogteprofiel

Dag 0: Le jour avant


Kleine omweg vanwege afsluiting A2.
Verzamelen in Eygelshoven bij Ronald, voor de 9e keer inmiddels alweer. Jeroen helaas ziek (griep). Raymond met aanhang aanwezig om ons uit te zwaaien. Erg leuk. Vele oude koeien uit de sloot. In welk jaar ….., die klim was me toch wat, en weet je die serveerster nog? Het nieuwe Bidon fietsshirt (met dank aan Pa Maag als sponsor) gepresenteerd. Ook de nieuwe avond outfit ontworpen door Gillian gepresenteerd.
Aan de frites met salade. De pindasaus met name in trek bij Kevin. Fietsen op de S-Max. Even inparkeren. Past net. Raymond's afscheidsronde…Bijna een kwartier staan wachten voor alle jonge mannekes ingestapt en ingepakt waren. Boterhammen smeren voor morgen.

Dag 1: Eygelshoven - Bourg d'Oisans


Zondag vroeg op om rond 7:00 te vertrekken. Lukt zowaar. Voorspoedige reis. Tom Tom met Eva wees ons keurig de weg en vertelde precies hoe laat we zouden arriveren. Een verbetering t.o.v. Truus. Lekker rustig op de weg. Enig noemenswaardig de inhaalactie van een motorrijder, die van rechts met enorme snelheid ons inhaalde. Toen we het doorhadden was ie al 100 meter verder.
Hotel le Terminus snel gevonden. Jur en Gerlof wilden nog even infietsen en deden en passant de col d'Ornon (650 hoogtemeters, 30 km). Ronald, Richard en Marc Pieter een beetje slenteren door Bourg. T-shirts jacht. Fietswinkel met 1000'n shirts. Niet zo mooi als het nieuwe Bidon shirt. Nog mooi weer met een strakblauwe lucht.
Uit eten boven op de Alp.

Prachtig uitzicht, wel erg fris. Tot slot nog even in Bourg een biertje wezen vatten. Marc Pieter kon zich helemaal uitleven met zijn HP palmtop (mooi ding) en via Internet helaas vastgesteld dat het weer morgen mooi begint maar vanaf 1500 uur regen. We zien wel.

Dag 2: de dag van de Marmotte


Vertrek 07.30
Glandon, Jur 10.00, Gerlof, Richard 10.10; Ronald 10.40
Telegraphe Jur, Gerlof 14.15; Richard, Ronald 15.05
Galibier: Ronald, Gerlof: 18.15
Voet Alpe d'Huez: Ronald 20.00
Alpe d'Huez: Ronald 21.45
eindtijd 14.15 uur.

Ronald 4800 hm, 180 km,
Richard 3500 hm, 113km,
Gerlof 3600 hm, 122km,
Jur: 3000 hm, 108km


Ontbijt kon een half uur vervroegd worden dus om 7:00 in volle fietskleding aan het overbekende Franse ontbijt. Om half 8 begonnen aan de Marmotte.

Het is een verhaal van een goed begin, 9 echte Marmotten, fris weer, grote verschillen, andere Nederlanders op de berg, echte Hollanders die het wc papier opmaken en niks bestellen, Ronald zowel de Glandon als de Croix de Fer (uitslover!), Richard meer dan een uur wacht, Ronald even 10 minuten plat gaat in St. Michel, Marc Pieter even mecanicien mag spelen voor Ilona, Ronald en Richard te laat in Valloire voor de lunch (dus dan maar een crêpe sucre), Jur en Gerlof wel lekker hebben kunnen lunchen inclusief voldoende uitbuiktijd, steeds slechter wordend weer met vanaf Plan Lachat koude regen (anderhalf uur later dan voorspeld), steeds meer wind op de kop. Jur houdt het voor gezien 6 km onder de top van de Galibier, Richard bij de tunnel (helaas het resto dicht, want anders......); Gerlof en Ronald beginnen aan de ijskoude afdaling naar de Lautaret. VAfstandde, glibberende koeien van de berg af, bijna de tunnel in. Gerlof stapt bibberend in de auto op de Lautaret, na een afdaling van nog geen 25 km/uur. Hij heeft het geprobeerd maar het weer zat niet mee. Qua hoogte de Marmotton geslecht. Ronald gaat onverdroten verder. De auto haalt hem pas weer in na het stuwmeer. De gehele dag gedoseerd wil de gek ook de Alp nog op.
Door de mist, in de stromende regen, steeds donker wordend,


De Alp op een bijzondere manier geslecht door Ronald


de auto als wegverlichter; stinkende koppelingsplaten, een buitentemperatuur die oploopt tot 27 C, echt niet << 10 C… overstekend wild, het wordt een tocht van bijna mythische proporties.


De bocht van Agostinho werd voor Ronald goed uitgelicht.....

Het hotel gebeld omdat we bang waren niet op tijd terug te zijn en voor een dichte deur komen te staan (met dank aan Jeroen voor telefoonservice op afstand). Na 1 uur 45 minuten uitgeput, zeiknat en bibberend de auto (die ter plekke omgebouwd wordt tot een sauna) in. Snel douchen, schiet eens op Ronald, om op tijd bij de Kebab te zijn. Ronald misselijk terug naar het hotel. Omdat het sluitingstijd was, broodje voor de supermarkt opgepeuzeld..Rondje door het dorp gewandeld maar alles was dicht of de medewerker reactie: je suis désolée….

Dag 3: Bourg d'Oisans - Col de la Morte - Col d'Ornon - Bourg d'Oisans


Afstand: 92 km en
1000 hoogtemeters

Om 8:00 uur aan het ontbijt. Nog even discussie of de Alp er van welke zijde dan ook aan zou moeten geloven of toch de col de la Morte, conform het programma. De Morte won mede omdat Ronald niet nog een keer tegen de Alp op wou en Richard een nieuwe col aan zijn lijstje wilde toevoegen.
Fietsen opladen, betalen en wegwezen. Aan de voet van de Morte (in Séchilienne) opgestapt en begonnen aan een mooie klim met wisselend stijgingspercentage. Bijna 1000 m de hoogte in (voor een top op 1368m.), geen eenvoudige klim. Jur en Richard volle bak, Gerlof op 10 minuten. Ronald rustig naar boven gepeddeld.


Bijna halverwege


Boven een leuk resto met uitzicht op de skipiste. De Raboploeg had daar nog in het voorjaar in de tuin gezeten, vertelde de eigenaar/ober/kok…Voor ons ging de keuken een half uurtje eerder open.

Fietsen weer opladen, en naar beneden richting de Ventoux. Duurde even voordat Eva de satellieten gevonden had. Beetje drukker. 1 file…van ongeveer 10 minuten. In Bedoin hotel en terras snel gevonden. Het bier, de Leffe en de door Ronald gedoneerde Ventoux wijn smaakten prima. Qua temperatuur al een verbetering 21-23 C.

Dag 4: Bedoin - Montbrun - Sault - Bedoin


Afstand: 92 km en 1370 hoogtemeters

Zeer mooie rondrit rond de Ventoux. Erg fris, snoeiharde wind. Wel volop zon. Eerst de col de la Madeleine (448m); aantal Franse fietsers gesproken die vertelden dat het zeer hard waaide boven en dat de temperatuur zo'n 4 C bedroeg op de top in de vroege morgen. Advies: ga zo laat mogelijk. Respect voor mijn 100 cols shirt. Na Malaucène verder via het dal van de Toulourenc met pas du Voltigeur (328), de col de Veau (328).


Geluncht in het mooie Montbrun, waar Marc Pieter voor de keuze gesteld werd te kiezen voor een echte Jan Jansen of een S-Max (trap)auto. Omdat hij vond dat het pedaal intrappen voldoende op de pedalen trappen lijkt, koos hij voor de trapauto, die nu ookomgedoopt is in S-Nack kar.


Marc Pieter's dilemma te Montbrun

Via de côte d'Aurel naar Sault, even zoeken en afdalen en dan naar de zojuist geasfalteerde col de les Abeilles (998m). Lange stuiterafdaling naar Bedoin.


Uitzicht vanaf de flanken van de col de les Abeilles richting Sault


Op het terras de verhalen aangehoord van een Belgische fietsclub (7 maalde Ventoux in een dag, lopend in 2.35 en daarna nog 2 maal op de fiets; omgewaaid in de bocht boven…) GRRRespect lijkt op zijn plaats.
Heerlijk gegeten in Pasta e Basta.

Dag 4: Bedoin - Mont Ventoux - Bedoin


Afstand: 46 km en 1600 hoogtemeters.

De Ventoux; wind is gaan liggen en het is eindelijk zomers weer. Eerst even boodschappen doen en daarna om 11.30 vol respect begonnen aan de klim.
Jur heeft er zin en ook voor de overige gladiatoren loopt de bult eigenlijk best soepel inclusief de steile eerste 10 km. (en dat voor dag 4!). Jur in 2.10 boven (waarvan een kleine 20 minuten bij chalet Reynard); Richard in 2.11, Gerlof in 2.20 en Ronald in 2.35.


Van boven naar beneden voor vertrek in Bedoin, is het nog ver?, uitzicht richting de Alpen, de 5 bidonnen


Het monument van Simpson en andere sfeerimpressies rond de top

Het waait nauwelijks en de klimtemperatuur is aangenaam. Eigenlijk super weer boven. Kitty en Henk komen speciaal even op de top langs. Met champagne de Marmotte van Ronald en de (bijna) Marmotton van Gerlof gevierd. Of was het misschien ergens anders voor...??? Zo dadelijk meer.

Boven blijven hangen bij het restaurant met het magistrale uitzicht. Kortste vergadering ooit gehouden. Alle acties van vorig jaar afgerond ..en geen nieuwe voor komend jaar afgesproken. Wel kijkt een ieder of het nieuwe Bidon shirt bedrukt kan worden. Nog geen nieuwe voorzitter/organisator gekozen; Ronald overweegt, Gerlof kan alleen in juni…Een lang weekeinde in de Vogezen wordt gesuggereerd….

Nog even een ode gebracht aan Simpson en daarna de afdaling in. Goed asfalt dus dat liep lekker. Opeens..........wat hoor ik nu voor een rare motor?..........die gaat wel erg hard...
......................een overkomende Mirage, wat een herriebak.............Beneden in Bedoin op het terras genoten van de zon, het bier, de uitgaande school, de strenge Franse moeders, en de levende muizen voorstelling."dans quelques instants…….".
Opnieuw een bezoek aan Pasta e Basta nu samen met Kitty en Henk. Het werd een gezellige avond, met champagne, Ventoux wijn en opnieuw heerlijk eten. Marc Pieter in het zonnetje voor een opnieuw meer dan voortreffelijke begeleiding en rol van hoffotograaf (meer dan 550 foto's geschoten). Nog een slotbezoek aan het stamcafé, waar we tegen sluitingstijd (11 uur) naar buiten hobbelden.
Vrolijk naar het hotel waar de lege waterflessen door het open raam vlogen……

Voor de statistieken nog even het totaaloverzicht:
Ronald 8770 hoogtemeters, 333 km
Richard 7470 hoogtemeters, 265km
Gerlof 8220 hoogtemeters, 305 km
Jur 7620 hoogtemeters, 291 km


Vrijdag


Vroeg op: afscheid van Kitty, Henk en de lange terugreis. Waarom lijkt de terugweg toch altijd zoveel langer???

"To Jubileum or not to Jubileum"

Is het nu jammer dat het Splügenjubileum dit jaar niet doorging door gebrek aan belangstelling.?
Eigenlijk niet want uit dit jaarverslag blijkt dat velen toch op een of andere wijze met de fiets en het jubileum betrokken waren...:

Wim, Gerlof, Jur, Jeroen, Richard, Ronald, Rutger, Henk, Paul, Marc Pieter, Raymond , Ger (nieuwe fiets), Eric, Ad , Gillian Schuurman als T-shirt ontwerper en pa Maag als shirtsponsor..

Op de Ventoux waren Henk en Kitty er niet voor niets...want er was boven op de Ventoux daadwerkelijk een jubileum te vieren.....


En laat het toevallig of niet nu net de Mont Ventoux zijn. Als Bidon col tellen die cols die door minimaal 2 bidonneurs in de bidonweek gefietst zijn. De Champagne boven en beneden bleek dus meer dan op zijn plaats. Onbewust hadden we blijkbaar door dat de Ventoux letterlijk en figuurlijk een bijzondere bult is...en het dus gepast gevierd....

HET 100E BIDON COL JUBILEUM

Uw organisator had er alle 100 veel lol in.... Volgend jaar weer een Marmotte? En wie gaat er dan weer mee?p.s. tot binnenkort in Groningen?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alfabetisch overzicht van de Bidon cols.....