De Trainingsweekenden


Naar aanleiding van de discussies op donderdagavond in Cortina d'Ampezzo dacht Jur de ideale oplossing gevonden te hebben in het compromis der compromissen: een hotel aan de voet van de Mont Ventoux. Dat bood voldoende mogelijkheden voor hen die de berg op wilden (immers de Ventoux wordt gezien als een der zwaarsten met zijn bijna 2000 m. en altijd wind tegen) maar ook nodigde de omgeving uit voor een hobbelachtige tour waar een ieder mee zou kunnen (ook diegenen met een trainingsachterstand (t.o.v wat eigenlijk?) dan wel diegenen waarbij de jaren, de grijze haren dan wel het gewicht de primaire factor is in het maximaal te bereiken resultaat bergop. Voor de dag zonder de fiets zou een wijn kelder (AC C9duPape) zo gevonden zijn.
Begin januari bleek er in een ingelast laag bij de grond overleg (Uithoorn, -2 NAP) toch meer belangstelling voor Bourg Saint Maurice. Binnen enkele weken was een hotel gevonden. Op zich opmerkelijk want de website van hotel Arolla toonde een vergelijkbaar bad waar Jur al eens hardhandig mee in aanraking mee was gekomen.Het duurde nog enkele maanden voordat het duidelijk was wanneer de trainingsweekeindes zouden plaatsvinden:

27 april Gieten (60 km, Jur, Ger, Wim, Ronald, Gerlof; Richard ontbrak en miste daarmee zijn allereerste "Ou est le Bidon" training!); Natuurlijk giette het weer in Goten. Bagger weer behalve voor Jur want die deed al het kopwerk.
9 mei Eygelshoven (Jur en Richard, 150 km)
Met recht: Limburgs Mooiste, ook in de mist.
1 juni Leiden (Wim. Ger, Ronald, Jur en Richard 96 km)
Last minute ingelast vanwege de verhuizing van huize Gerlof B. Natuurlijk voor de derde keer in successie goed weer! Polder, duinen, strand en miljoenen woningen in Wassenaar. Waar woonde Freddy nou ook al weer?.
6 en 7 juli Eygelshoven (Wim, Jur, Richard, Gerlof, Ronald, 90 en 60 km)
Redelijk wat nieuwe colletjes in België en Duitsland. Het lukt Gerlof om iedereen op een kwartier te zetten door een slimmere route te vinden en de rest van de ploeg hem te laten zoeken.
3 augustus Doetinchem (Gerlof en Jur, 60km)
De extra ingelaste training te Doetinchem in augustus strookte duidelijk niet met de meeste trainingsopbouwprogramma's (hoe krijg ik het woord uit mijn strot?).


Dus eenieder was weer optimaal? geprepareerd voor het echte werk om de Alpen. Tom had al vrij vroeg in het seizoen laten weten dat hij dit jaar zou overslaan. Navraag leerde dat voor hem de uitdaging er een beetje uit was maar volgens ons…………. Ronald V. had eveneens laten weten dat hij dit jaar zou overslaan.

De Fietsweek


Periode: 11 augustus tot 16 augustus
Verzamelen voor vertrek: Eygelshoven

StandPlaats: Bourg Saint Maurice (840m)


Dag 1: heenreis


De broodjes waren in een helder moment zaterdagavond al gesmeerd, koffie zetten en snel ontbijten was voldoende om op 7:15 uit Eygelshoven te vertrekken. Één begeleider (Raymond) en 6 fietsers passen in 2 auto's. Meerdere routeplanners raden aan om via Zwitserland te rijden en Jur had de benodigde vignetten gekocht. Zondag rijden door Duitsland gaat als een tierelier (geen vrachtauto's), de grens met Zwitserland werd dan ook snel bereikt. Ger had echter zijn paspoort vergeten, dus het is even knijpen bij de grensovergang. Iedereen moest langzaam rijden, we zagen er echter betrouwbaar genoeg uit en het vervolg richting Genève ging, ondanks slecht weer, voorspoedig. De Volkskrant crypto bleek dit jaar voor het eerst een nagenoeg onmogelijke opgave. De oplossing van Raymond, gewoon wat invullen, leidde niet tot enige verbetering, eerder verwarring omdat iedereen woorden zat te verzinnen met verkeerde 'Raymond' letters. Bij Genève was het weer peentjes zweten, langzaam rijden, gelukkig zagen we er wederom niet als criminelen uit. Het laatste stuk vanaf Moûtiers ging langzamer over een drukke 4-baans en daarna 2-baansweg, maar om 17:00 uur arriveerden we bij het hotel in Bourg Saint Maurice. De straten begonnen net op te drogen, volgens de eigenaresse had het 9 dagen achter elkaar geregend. De weersvoorspelling was gelukkig goed, de temperatuur zou dag na dag met 5 graden stijgen en het zou zonnig/onbewolkt worden: wat een planning van de week!!

Dag 2: Col du Petit Saint Bernard(2188m)


Het was wel wat problematisch om zo'n grote groep gezamenlijk te laten ontbijten. De keuze was vroeg (7:00 uur) of laat (9:00 uur). Tien maal raden wat het is geworden. Om 10:15 starten we om de op papier makkelijkste Col te beklimmen: de Col du Petit Saint Bernard. Jur probeerde nog enig respect op te brengen door te melden dat dit waarschijnlijk de passage is geweest die Hannibal gebruikte om in Italië te komen. Inderdaad bleek dat Hannibal's keuze een goede was: de weg kwam nergens boven de 6%. Na het daldorpje Seez begon de klim echt en word in lange lussen het skidorp La Rosière (1850m) bereikt. Richard was hier al eens geweest tijdens de wintersport, er wordt echter nog steeds zoveel bijgebouwd dat enige herkenning bijna niet mogelijk was. Na La Rosière ging de weg in bijna rechte lijn naar de Col du Petit Saint Bernard (2188m). De hele weg was het half bewolkt met een sterke rugwind. Boven op de col bleek hoe hard de wind was en in combinatie met de lage temperatuur (14 graden) was het snel truien aantrekken geblazen en in het restaurant zitten om op te warmen. Iedereen was het erover eens dat dit de makkelijkste 2000'er was die we ooit hadden beklommen. De geringe steilte en tegenwind voorkwam dat we in de afdaling boven de 40 km/uur uitkwamen en, een unicum, notoire afdalers als Ronald konden niet uitlopen.
Volbracht: 1400 hoogtemeters.


Dag 3: Col de L'Iseran(2770m)


Gezien de verwachte temperatuurstijging voor de rest van de week, vandaag de koninginnerit: de Col de L'Iseran (2770m). Weer klimmen we licht naar Seez, maar nu slaan we rechtsaf. We zijn niet de enige die rechtsaf slaan, de weg is ontzettend druk. Regelmatig zitten we niet alleen te puffen van het klimmen, maar ook van de vele uitlaatgassen. We rijden door het dal van de Isère met aan de rechterkant een prachtig uitzicht op de Mont Pourri met zijn gletsjers. Bij Saint Foy (12km) zit een gemeen steil stuk om bij een hoger gelegen kloof te komen. Hierna gaat het regelmatig klimmend naar het Lac du Chevril waar ook de afslag naar Tignes is. We rijden op een vrijwel vlakke weg langs het meer door meerdere tunnels waarvan sommige stukken onverlicht zijn. In Val d'Isère (1900m) blijkt waarom het zo druk op de weg is: er is een 4x4 festival aan de gang, het is een complete kermis, Valkenburg is er niks bij. Aan de andere kant van Val d'Isère is er gelukkig genoeg plaats bij een terras om te lunchen. Het schitterende weer heeft er zeker invloed op dat we 2 uur blijven zitten en al doezelend verdwijnt haast de zin om de Col de L'Iseran te beklimmen. Gelukkig neemt iemand het voortouw en moeizaam komen we op gang. Gelukkig is het nu veel rustiger aangezien iedereen is blijven hangen in Val d'Isere. Ondanks de hoogte is het snikheet en bij Pont Saint Charles begint de klim echt. Met een prachtig uitzicht op een steeds kleiner wordend Val d'Isère bereiken we aan het eind van de middag de col. Na Val d'Isère wordt de afdaling gekkenwerk tussen alle auto's die terugrijden van het 4x4 festival. Voor Seez stond een heuse file van 5 km. Al laverend tussen de auto's komen we uitgedroogd in Bourg Saint Maurice aan en ploffen neer bij onze stamkroeg. Raymond heeft iets nieuws ontdekt, een Giraffe, de Franse variant van een meter pils. In vol ornaat staat een kolom pils van ruim anderhalve meter voor ons op tafel, onderaan zit een tapje om de glazen te vullen. Het is niet de enige Giraffe die avond. Het wordt ZEER gezellig.
Volbracht: 2050 hoogtemeters.


Dag 4: Cormet de Roselend(1971m), Col du Pré(1703m), Arc 1800


Vandaag staat een van de mooiste cols van Frankrijk op het programma: de Cormet de Roselend (1968m). Het contrast met gisteren is groot, een smalle weg gaat, met af en toe een auto, geleidelijk langs een bruisende rivier naar boven. Na 10 km wordt de rivier verlaten en slingert de weg zich langs een bergwand onhoog. De weg is volbeschilderd met aanmoedigingen aan onze collega's van de Tour de France die hier de dag na de zege van Boogerd langs zijn gekomen. Vervolgens slingert de weg vervolgt zich nauwelijks stijgend door een prachtige kom met aan beide zijden hoog optorende toppen. Hierna begint de weg weer flink te stijgen om met een paar lussen bij de col aan te komen. Boven op de col splitst de groep zich. Ronald, Wim en Jur gaan met begeleiding aan de andere kant naar beneden om de Col du Pré te belimmen. Richard, Ger en Gerlof dalen af om vanuit Bourg Saint Maurice Arc 1600, 1800 en 2000 te beklimmen. De klim naar Col du Pré is kort maar schitterend met uitzicht op de Mont Blanc en een intens blauw stuwmeer. Boven op col wordt besloten via Arèches af te dalen naar Beaufort om vandaar de Cormet de Roselend van de andere kant te beklimmen. De beklimming is wederom schitterend en boven op Col de Roselend zijn 2500 hoogtemeters overwonnen. Gerlof is vanwege de hitte op Arc 1600 blijven steken, Richard en Ger zijn doorgeklommen naar Arc 1800 en zijn op 2150 hoogtemeters blijven steken. Het uitzicht op het zwembad was zo 'fenomenaal' dat ze niet verder zijn gegaan. Bij onze stamkroeg was het opnieuw Giraffe tijd, echter het was niet zo gezellig als de dag ervoor. Er trad een 2-mans bandje op dat meer tijd besteedde aan soundchecken dan aan werkelijk spelen. Gegeten werd er 25 meter verderop in, naar later bleek, het slechtste restaurant van Bourg Saint Maurice. Entrecotes waren meer vet dan vlees en de bediening was abominabel. Uit frustratie gooit Raymond zijn stukken 'vlees' op een onderliggende auto. De auto reed met ruitenwissers aan weg, gelukkig dacht ie dat het vogelpoep was.

Dag 5: La Plagne(1950m)


Ter ere van zijn overwinning doen we vandaag de Boogerd etappe: la Plagne. Door het dal rijden we rustig naar het begin van de klim in Macot. Het begin van de klim is flink stijl. In lange slagen slingert de weg zich naar boven, het aantal aanmoedigingen op de weg is indrukwekkend, vooral voor Boogerd. Zouden ze het voorgevoeld hebben? De meest indrukwekkende was een aanmoediging voor Virenque met daarna een pijl die een scherpe bocht naar links maakte recht de afgrond in. Onderweg kom je de Olympische bobbaan tegen. De finish streep was er niet meer, slechts het standaard Fiat logo vlak voor de finish restte. Boven was het goed toeven en werd er uitgebreid geluncht. En wie kwam er na anderhalf uur alsnog boven: Gerlof! Hij was 's morgens niet mee gegaan omdat hij het die dag rustig aan wou doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en was toch naar boven geklommen. De lunch duurde nog iets langer..... Door het dal lag een fietspad langs de Isere. Rustig peddelend reden we terug naar Bourg Saint Maurice.
Volbracht: 1200 hoogtemeters.


Vrijdag 15 augustus: terugreis

Om 7:15 begint de terugreis, deze keer niet via Zwitserland om Ger een rustiger rit te geven, maar gewoon door Frankrijk. Bij Luxemburg splitsten we ons: Raymond gaat via Brussel en Antwerpen naar Utrecht om Ger en Wim op de trein te zetten. De rest gaat naar Eygelshoven. De rit door Frankrijk blijkt 50 km korter, kromme routeplanners. Richard neemt Jur mee en zet hem af in Uithoorn. Al met al een geweldige week met geweldig weer en geweldig klimmen.