Mijn waarde fietsvrienden en vriendinnen

Dit jaar na de geslaagde poging van Jur om de Marmotte een kopje kleiner te maken, is er in Guillestre op het terras gefilosofeerd over de toekomst van het Bidoncollectief. Ook zonder statuten bleek er vergaderd te kunnen worden. Alle aanwezige leden gaven aan ook volgend jaar weer iets op de fiets in de bergen te willen gaan doen met de volgende kanttekeningen:

Evaluatie van de georganiseerde trainingsweekeindes laat een duidelijk negatieve opkomst trend zien, zoals aangegeven in volgende tabel: 

1998

28

1999

24

2000

14

Tabel trainingsopkomst: aantal trainingsopkomsten tijdens georganiseerde trainingsweekeindes

Ik heb het verreden aantal trainingskilometers maar niet uitgezet want dan is het nog erger! Loesje heeft het redelijk door:

Al met al genoeg redenen voor het middel dat iedere vereniging tevoorschijn tovert, indien de belangstelling tanende lijkt:

De enquête.

Ik vraag jullie zo spoedig mogelijk de volgende vragen te beantwoorden.

Het afgelopen jaar

Beoordeel de afgelopen fietsweek (Bourg en Guillestre) met een cijfer van 1-10.

De FietsWeek

Zo ja:

"iets anders, ook best leuk"

"Binnenkort: Iedereen wil mee met de oergezellige Bidonweek"

Trainingsdagen

Zo ja:

Zo ja: welke

Zo neen:

b.v. voetbal of vliegtuigjes kijken?

Waar gaan we heen in 2001

Verdeel 10 punten over de volgende 6 mogelijkheden

 1. Innertkirchen revisited (o.a. Grimsl, Susten, driepassentocht)
 2. Bourg St. Maurice (o.a. de andere zijde van de Madeleine en de Iseran, de kleine St. Bernard)
 3. Cortina D’Ampezzo maar nu voor het eggie (o.a. de Sella Ronde en de 3Zinnen)
 4. Een rondrit door de Alpen (geen vaste verblijfplaats maar van hotel naar hotel)
 5. De Alpen van Noord naar Zuid (idem)
 6. De Pyreneeën (voor de broodnodige verandering)

Tot zover de enquête!

De grote Bidonenquête; hoe verder in 2001? 


 In colonne vanaf de Col D’Agnel

   

 

VAN 2000 naar 2001

Zo vlak voor het jaareinde, is het me dan toch gelukt om tijd vrij te maken om de resultaten van de eerste, -en wat mij betreft enige,- grote Bidonenquête bekend te maken.

Helaas hebben we de ambitieuze doelstelling (100 % respons), ondanks herhaalde verzoeken, niet gehaald. En dat is wat mij betreft een heuse teleurstelling, zo aan het eind van het jaar, want als het al te veel moeite kost om ……………..

Maar niet getreurd: een nieuw jaar brengt nieuwe kansen en uitdagingen. En deze keer hebben we er zelf voor gekozen.

De resultaten van de grote Bidonenquête samengevat:

Het afgelopen jaar

De afgelopen fietsweek (Bourg en Guillestre) werd met een 8.7 gemiddeld beoordeeld.

Opmerkingen:

 1. Ondanks de desillusie van de Marmotte
 2. Het was weer ouderwets gezellig, incl. het afzien tijdens het fietsen, mooie omgeving, mooie cols, lekker bed, etc, maar geen 10 want we waren niet volledig
 3. Ondanks de stagnerende financiële afhandeling

De FietsWeek

89 % is voornemens om in 2001 weer mee te gaan; 11 % weet het nog niet.

Na lang zoeken is vastgesteld, -en reeds eerder aan jullie gemeld-, dat de fietsweek zal plaatsvinden in week 35; in deze week is de grootste kans dat alle leden mee kunnen gaan. Nog niet ieder lid heeft hier (positief) op gereageerd.

Zondag als vertrekdag werd in 56 % van de gevallen genoemd; 15 % dinsdag en 29 % geen voorkeur.

42 % wil 4 dagen op de fiets zitten, 29 % 4 of 5 dagen; 29 % geen voorkeur.

71 % ziet niets in een alternatieve dag; 29 % wel; genoemd worden: bergwandelen, wijnproeven, zeilen, wandel puzzel tocht met Bidonopdrachten?, skiën

Overnachten doen we het liefst in een appartement (55 %), daarna hotel, tent en "maaktnietuit (ieder 15 %).

56 % vindt het alternatieve vervoermiddel (b.v. een KLM Boeing) maar niets m.n. vanwege kostenaspecten, dan wel dat de tijdwinst maar marginaal zal zijn; 44 % heeft geen bezwaar.

Trainingsdagen

71 % geeft aan dat er behoefte is aan gezamenlijke trainingsdagen. Nu nog daadwerkelijk op komen dagen!!

Zaterdag/avond als zaterdag-avond-zondag wordt even vaak genoemd; een individu merkt op dat er goed gefietst moet worden.

Qua aantal te organiseren trainingsdagen worden de volgende getallen gegeven:

2, 2 of 3, 3, 4 en geen max. Laten we Max weg, dan wordt het gemiddeld 3 trainingsweekeindes. Laten we Max niet weg, dan wordt het gemiddelde > 3 dus 4 trainingsweekeindes.

Routes: 40 % geen voorkeur; 60 % rondje met zelfde vertrek als aankomstpunt met de kanttekening dat in 66 % van deze responsen de opmerking geplaatst wordt dat het gewaardeerd zou worden indien er 1 tocht van 2 dagen van A-B bij zit.

Genoemd worden: een tocht door Friesland (iets met 11 kroegen?); tocht vanuit Monschau, Denekamp, Veluwe tocht, 100 mijl van Drente, dwars over de Veluwe, rondje IJselmeer.

Het tijdens het trainingsweekeinde kamperen, wordt door 56 % afgekeurd. Voor 15 % is het bespreekbaar en voor 29 % staat de tent al gereed.

Klassiekers: 71 % geeft te kennen belangstelling te hebben voor klassiekers; genoemd worden de Amstel Gold, Waalse Pijl (2*), Rund um den Henniger Turm, Gent Wevelgem, Ronde van Vlaanderen (2*), GP Zurich.

Hier moet mij toch als enquête-uitwerker een woordje van het hart. Al dit soort klassieker tochten vinden in het (prille) voorseizoen plaats. De ervaring leert dat het gemiddeld Bidon lid dan net begonnen is weer kennis te nemen van wat dat ook al weer was om op zo’n smal zadel te zitten. En dan zo’n tocht van ruim 200 km met meer als 2000m. hoogte verschil. Dapper! Ik begrijp de belangstelling maar………Wie zich geroepen voelt om e.e.a. te organiseren, die melde zich bij de overigen.

Belangstelling voor een gezamenlijke Bidondag, zonder fiets maar met vrouwen en kids is overduidelijk aanwezig (71 %). Moet wel ruim van te voren gepland worden. Wie voelt zich geroepen om een en ander te organiseren?

Waar gaan we heen?

In de volgende tabel zijn jullie votes verwerkt:

Waar

aantal

Innertkirchen

6

Bourg St. Maurice

10

Cortina D Ámpezzo

25

Rondrit Alpen

8

Alpen Noord Zuid

9

Pyreneeën

12

Als alternatief werd nog de Mont Ventoux genoemd.

Samengevat:

De resultaten van de grote Bidonenquête spreken voor zichzelf:

Wanneer: zondag 26 augustus t/m vrijdag 31 augustus

Waar: de Dolomieten, Cortina D’Ampezzo

Voor een beschrijving van al het moois wat ons te wachten staat, verwijs ik naar het eerder uitgegeven 3-Zinnendocument van Raymond en bijgevoegde artikelen uit de "Fiets".

Als verblijf wordt een appartement dan wel hotel gezocht. De uiteindelijke dagindeling van de 4 fietsdagen laat ik later weten. Hier wordt nog op gestudeerd. Voorkeuren kunnen natuurlijk aangegeven worden. Het moge duidelijk zijn dat je in dit gebied aardig wat 2000+ kunt scoren.

Nawoord: we hebben er zelf voor gekozen of waren het toch die 10 punten van Jur?

Trainingsdagen/weekeinden: ik stel de volgende weekeinden voor; gegeven het late geplande vertrek ook wat later als in voorgaande jaren (indien deze voorgestelde data problemen geven, laat het dan z.s.m. weten want er zijn natuurlijk meer mogelijkheden).

 1. 5/6 mei
 2. 23/24 juni: tocht van A-B; b.v. Groningen-Apeldoorn/Doetinchem-Uithoorn/Leiden
 3. 28/29 juli

Gezocht: organisatoren voor de verschillende weekeinden.

Daarnaast: opening van het fietsseizoen gepland op zaterdag 24 maart te Leiden. Na afloop nodig ik jullie allemaal uit om een glas te heffen op het feit dat ik veertig jaar eerder verwekt ben.

Voor de liefhebbers bestaat er nog de mogelijkheid om op 9 juni voor het feest van Ronald en Annet een rondje door de Limburgse heuvels te maken.

Tot slot

In totaal 17 punten voor een tocht door de Alpen zonder vaste verblijfplaats; 12 punten voor de Pyreneeën: Mijns inziens voldoende redenen (40 % van de uitgebrachte voorkeursstemmen) om een werkgroep te formeren: wie voelt zich geroepen?

Misschien iets voor 2003????

Rest mij jullie een uitstekend fietsjaar toe te wensen.

Richard

 

Vragen veranderen? Moet je eens proberen een datum voor de oergezellige Bidonweek te vinden!!!

De voorbereidingen

Op het Internet werden stijgingspercentages gevonden per klim.Tevens werd een mooi totaal overzicht gevonden van de gehele Dolomieten.

De dolomieten in vogelvlucht

In totaal 3 letterlijke rondjes en 6 2000+ ers! Nog niet eerder vertoond tijdens een Bidonweek (die 3 rondjes althans).